|

MĖNULIS BE ASPEKTŲ (CURSUS VACUUM)

Mėnulis be aspektų (Cursus vacuum), dar vadinamas  Mėnulis be kurso, laisva eiga, tuščia eiga ir pan.  Tai situacija kai pas  Mėnulį nėra nei vieno artėjančio aspekto. Čia galima skirti du atvejus- 1) kai nėra  Mėnulio artėjančių aspektų orbiso ribose. 2) kai nėra nei vieno artėjančio Mėnulio aspekto iki pasikeis Zodiako ženklas (ir tik pasikeitus ženklus ausidarys nauji aspektai). Visa tai gali būti taikoma ir kitoms planetoms, tačiau dažniausiai atsižvelgiama į Mėnulį be aspektų.

Į Mėnulį be kurso nėra itin atsižvelgiama gimimo astrologijoje, tai nelaikoma itin svarbu, tačiau svarbu chorarinėje ir elektyvinėje atstrologijoje.

Kai kurių astrologų nuomone, pvz. viduramžių astrologo V. Lilly, jei Mėnulis stiprus pagal Zodiako ženklą (valdyme,egzaltacijoje-Vėžyje, Jautyje), nelaikomas Mėnuliu be kursu, nes yra pajėgus veikti pats savaime, pvz., chorarineje astrologijoje, jei Mėnulis atsakingas už reikalą, stiprus pagal padėtį Zodiako ženkle -reikalai vyksta savaime, į juos niekas nesikiša, jei Mėnulis apibrėžia žmogų,  yra stiprus pagal ženklą, be aspektų, gali reikšti, kad žmogus veikia savarankiškai, neatsižvelgdamas į kitus.

Yra įprasta traktuoti chorariniuose klausimuose, kad jei Mėnulis be aspektų-nieko nepavyks. Tai ne visai teisinga, paprastai tai reiškia, kad niekas nesikeis, naujų aplinkybių, naujų faktorių nebus, ir reikalo kryptis, eiga nesikeis. Tai jeigu Mėnulis be aspektų, o mes norim pradėti kažką naujo, tai rodo, kad greičiausiai nieko nesigaus. Jei mes domimės ar kažkoks reikalas nenutrūks, tai jau labiau palankus rodiklis, rodis, kad viskas vyks, kaip vykę. Tačiau dar kai kurių taikoma chorarinėje astrologijoje 3 laipsnių taisyklė,  ir jei Mėnuliui lieka ne daugiau kaip  3  laipsniai iki ženklo pabaigos, net jei jis be aspektų, reiškia kad sena situacija išsisėmė ir ji greitai pasikeis. Ir, kaip jau minėta, jei Mėnulis horoskope stiprus, tai gali reikšti, kad viskas vyksta savaime, be įsikišimo ir neatsižvelgiant į kitus.

 

Pagal tradicinę astrologiją sprendžiant ar Mėnulis yra ar nėra be kurso, atsižvelgiama tik į mažorinius aspektus ir tik į aspektus su Saule ir matomomis planetomis-Merkurijų, Venerą, Marsą, Jupiterį, Saturną. Aspektacija su Uranu, Neptūnu, Plutonu neturi reikšmės.

Similar Posts