Zodiakas. Zodiako ženklai

Zodiakas astronomijoje ir astrologijoje nėra visiškai ta pati sąvoka.

Astronomijoje Zodiakas-matoma dangaus sfera išilgai ekliptikos. Matomas Saulės kelias dangaus sfera per metus vadinamas ekliptika. Atitinkamai ekliptikos plokštuma-Žemės sukimosi aplink Saulę (Žemės orbitos) plokštuma. Saulės kelią per žvaigždynus matome todėl, kad  tai Žemė sukasi savo orbita aplink Saulę (per metus pilnai apsuka ratą).   Per ekliptiką yra ne tik Saulės kelias, bet ir Mėnulio, Merkurijaus, Veneros, Marso, Jupiterio, Saturno, Urano, Neptūno, Plutono. Išilgai ekliptikos, kaip nustatyta, realiai yra 13 žvaigždynų: Avinas, Jautis, Dvyniai, Vėžys, Liūtas, Mergelė, Svarstyklės, Skorpionas, Gyvatnešis, Šaulys, Ožiaragis, Vandenis,  Žuvys.  Astrologijoje Zodiakas – taip pat ekliptikos juosta, kuri dalijama,  į 12 lygių dalių (arba sektorių),  kiekvienas po 30 laipsnių. Zodiako žvaigždynai yra nevienodi pagal dydį, taigi Zodiako žvaigždynai danguje ir Zodiakas, vaizduojamas horoskope, nėra tas pats, Zodiakas astrologijoje-iš dalies simbolinė struktūra, kuriame Zodiako ženklų pavadinimai perimti iš Zodiako žvaigždynų.

Taigi Zodiakas astrologijoje – dangaus sfera, einanti per ekliptiką, padalinta į 12 dalių-Zodiako ženklų, vadinamų tais pačiais pavadinimais, kaip ir Žvaigždynai-Avinas, Jautis, Dvyniai, Vėžys, Liūtas, Mergelė, Svarstyklės, Skorpionas, Šaulys, Ožiaragis, Vandenis, Žuvys.

Taigi skirtingai, nei horoskopo būstai, ar kitaip-astrologiniai namai, kurių yra daug skaičiavimo variantų, Zodiako ratas paprastai vaizduojamas vienodai (skiriamas į 12 lygių dalių po 30 laipsnių).

Vakarų ir Indų astrologija naudoja skirtingus Zodiakus-skiriami tropinis ir siderinis Zodiakas. 

Tropinis Zodiakas-Zodiakas, kuriame Zodiako ženklų atskaita vyksta nuo pavasario lygiadienio taško. Paprastai naudojama Vakarų astrologijoje.  Siderinis arba fiksuotas Zodiakas- Zodiakas, kuriame Zodiako ženklų atskaita vykdoma nuo tam tikro taško, fiksuoto nejudančių žvaigždžių atžvilgiu. Jis naudojamas Indų astrologijoje. 

Pradiniu  simbolinio horoskopo Zodiako tašku (Vakarų astrologijoje) laikomas pavasario lygiadienio taškas, kuris sutampa su Avino ženklo (♈) pradžia. Astrologiniai Naujieji metai prasideda pavasario lygiadienį, kovo 21 ar 20 d. (Avino 0 laipsnyje).

Tokia Zodiako sistema susiformavo  mūsų eros pradžioje.  Pirmaisiais mūsų eros metais tropinis ir siderinis Zodiakai realiai sutapo, nes pavasario lygiadienio taškas buvo ant Žuvų ir Avino žvaigždynų ribos. 

zodiak_galutinis

Tačiau dėl precesijos  žvaigždynai pamažu pasislenka, todėl  realiai pavasario lygiadienio taškas nėra pastovus, pasislenka nejudančių žvaigždžių atžvilgiu del precesijos apie laipsnį per 72 metus. Kadangi Indų astrologija į tai atsižvelgia, dėl precesijos beveik visas pavasario lygiadienio taškas pas indus jau yra Žuvų ženkle  Šiuo metu skirtumas tarp standartinio siderinio ir tropinio zodiakų yra 24 laipsniai.

Zodiako ženklas– tai 30-ties laipsnių ekliptikos dalis, ir kiekvienai priskiriamos skirtingos metafizinės savybės, turinčios reikšmės analizuojant horoskopą. Atskaitos taškas-pavasario lygiadienis. Zodiako ženklų yra dvylika-Avinas, Jautis, Dvyniai, Vėžys, Liūtas, Mergelė, Svarstykles, Skorpionas, Šaulys, Ožiaragis, Vandenis, Žuvys.

Pažymėtina, kad Saulė įeina į Zodiako ženklus kiekvieną mėnesį šiek tiek skirtingu metu. Taip yra todėl, kad vidutinis Žemės apsisukimo periodas (365, 256366 paros) nesutampa su kalendoriniais metais. Todėl tie, kas gimę ant Zodiako ženklų ribos, nežinodami  tikrai tikslaus gimimo laiko, negali ir visiškai būti tikri, koks jų Zodiako ženklas iš tikrųjų.

Zodiakas Vakarų astrologijoje:

Zodiako ženklas ŽymėjimasEkliptikos dalisŽenklo periodas (apytiksliai)

Avinas ♈

nuo 0 iki 30  laipsniųkovo 21—  balandžio 20

Jautis ♉

nuo 30 iki 60 laipsniųbalandžio 21—  gegužės 21

Dvyniai ♊

nuo 60 iki 90 laipsniųgegužės 22 — birželio 21

Vėžys ♋

nuo 90 iki 120 laipsniųbirželio 22—  liepos 22

Liūtas ♌

nuo 120 iki 150 laipsniųliepos 23 —  rugpjūčio 23

Mergelė ♍

nuo 150 iki 180 laipsniųrugpjūčio 24—  rugsėjo 23

Svarstyklės ♎

nuo 180 iki 210 laipsniųrugsėjo 24 —  spalio 22

Skorpionas ♏

nuo 210 iki 240 laipsniųspalio 23—  lapkričio 22

Šaulys ♐

nuo 240 iki 270 laipsniųlapkričio 23 —  gruodžio 21

Ožiaragis ♑

nuo 270 iki 300 laipsniųgruodžio 22— sausio 19

Vandenis ♒

nuo 300 iki 330 laipsniųsausio 20 —  vasario 19

Žuvys ♓

nuo 330 iki 360 laipsniųvasario 20—  kovo 20

Zodiako ženklai skirstomi įvairiai. Visų pirma pagal stichijas: Ugnies, Žemės, Oro, Vandens. Ugnies stichijos ženklai-Avinas, Liūtas, Šaulys; Žemės stichijos ženklai-Jautis, Mergelė, Ožiaragis;  Oro stichijos ženklai-Dvyniai, Svarstyklės, Vandenis; Vandens stichijos ženklai: Vėžys, Skorpionas, Žuvys.

Pagal kryžius-kardinalūs (Avinas, Vėžys, Svarstyklės, Ožiaragis); fiksuoti (Jautis, Liūtas, Skorpionas, Vandenis); mutabeliniai (Dvyniai, Mergelė, Šaulys, Žuvys).

Taip pat į vyriškus ir moteriškus ženklus (Ugnies ir oro stichijos ženklai-vyriška stichija (aktyvus pradas Jan), žemė ir vanduo-moteriška stichija (pasyvus pradas In).

Skirstomi ir kitaip: į vaisingus ir nevaisingus –čia nuomonės  skiriasi, pagal XVII a. žinomą astrologą Lilly vaisingi Vandens ženklai-Vėžys, Žuvys, Skorpionas, nevaisingi Zodiako ženklai-Dvyniai, Liūtas, Mergelė. O kiti autoriai, nevaisingais laiko Aviną, Liūtą ir Ožiaragį. 

Similar Posts