Astrologijos klasifikavimas

Pradedant mokytis astrologijos gali būti sudetinga susigaudyti sąvokose ir pan.,  todel reiketų žinoti, kad astrologija nėra vieninga sistema, taip pat ji įvairiai klasifikuojama.

Visų pirma astrologija išskiriama bent jau į dvi dideles sistemas:

  • Vakarų astrologijos sistema
  • Indų (dar vadinama vedų, o taip pat dar-džoitiš ( jyotiṣa — astronomija, astrologija)) astrologija

Dar skiriama  Kinų astrologija  ir kt.

Indų astrologijos istorija siekia 5000 m. ir daugiau. Ir vakarų, ir indų astrologijoje yra 12 Zodiako ženklų. Tačiau  indų astrologijoje naudojamas siderinis Zodiakas, o Vakarų astrologijoje-daugiausia tropinis, kur Zodiako pradžia-pavasario lygiadienio taškas (prasideda Avino ženkle). Dabar skirtumas tarp Zodiako ženklų indų ir vakarų astrologijoje yra apie 24 laipsniai.

Indų astrologijoje paprastai  naudojama pilno Zodiako ženklo būstų sistema, kai horoskopo būstas ir Zodiako ženklas sutampa. Nors kai kurie vakarų astrologai taip pat naudoja pilno ženklo būstų sistemą, vakarų astrologijoje dabar paplitusios sudėtingesnės nelygių būstų sistemos, ypač Placido ir Kocho. 

Indų astrologijoje iki šiol naudojamos septynios planetos-Saulė, Mėnulis, Merkurijus, Venera, Marsas, Jupiteris, Saturnas, taip pat Mėnulio mazgai, vadinami Rachu ir Ketu. O Vakarų astrologijoje naudojamos ir vėliau atrastos Uranas, Neptūnas, Plutonas, kai kurie naudoja ir  asteroidus. Indų astrologija didesnę reikšmę teikia Mėnuliui( įtraukiama  taip vadinamos  27 Mėnulio stotelės (Nakšatros), Mėnulio padėtis gimimo metu yra svarbus faktorius.  Kartais interpretacijoje indų astrologija naudoja hipotetines (šešėlines) planetas-uparahas.

Prognozavime be tranzitų (jiems indų astrologijoje teikiama mažiau dėmesio nei vakarų, naudojami planetinis periodas ir poperiodas (daša ir antar-daša) Kiekvienas periodas valdomas tam tikros planetos, todel kiekvienu peiodu svarbios gyvenimo sferos, siejamos su ta planeta. 

Indijos horoskopai atrodo kitaip nei Vakarų:

Šiaurės Indijos horoskopas
Pietų Indijos horoskopas

Vakarų astrologijoje (jos šaknys, kaip teigiama, Babilono astrologijos sistema), kaip minėta, naudojamas tropinis Zodiakas (kuris susideda iš 12 lygių ekliptikos sektorių, kurių atskaitos taškas-pavasario lygiadienis). Jos pagrindas-horoskopas ir jo interpretavimas. Vakarų astrologijoje daug  dėmesio skiriama horoskopo būstams.

Yra įvairių astrologijos rūšių, pvz.:

mundaninė astrologija-objektas globaliniai politiniai, istoriniai ekonominiai procesai;

natalinė (gimimo) astrologija-nagrinejama atskira asmenybė, jos gyvenimas;

karminė astrologija (galima laikyti  natalinės astrologijos dalimi);

suderinamumo (sinastrinė) arba santykių astrologija nagrineja žmonių tarpusavio ryšius;

prognostinė astrologija;

elektyvinė astrologija;

chorarinė astrologija;

medicininė astrologija;

finansų-ekonominė astrologija;

biznio astrologija ir kt.

A.G.Kolesnikov (knygoje “Astrologija”) išskiria tris astrologijos šakas:

  • Natalinė astrologija (taip pat priskiriama sinastrija)-nagrinėjamas atskiro žmogaus gyvenimas.
  • Mundaninė astrologija (skirta nagrinėti stambių žmonių grupių, valstybių, apskritai žmonijos gyvenimą).
  • Judicialinė astrologija-daugiau susijusi su magija, būrimu, labiausiai žinomos chorarinė, elektyvinė astrologija.

Similar Posts